torstai 29. elokuuta 2013

Aikamiespoika Kotro



Tuomas Kotro

Syntynyt 22.11.1993.
Kotoisin Kotkasta.
Siirtyi Kymin Suunnistajista SK Vuoksen riveihin noin 5 vuotta sitten.
Valmentaa itse itseään, taustapiruina hääräävät isä Petri Kotro ja Anssi Juutilainen. Lisäksi maajoukkueesta saadut vinkit auttavat treenien suunnittelussa.

Millainen harrastustausta sinulla on? Oletko aina tiennyt päälajisi?
Pienestä pitäen olen hiihtänyt, suunnistanut ja harrastanut useita palloilulajeja, kuten jalkapalloa ja salibandya. 14-sarjan jälkeen kiinnostuin hiihtosuunnistuksesta ja päälajiksi se kehittyi 18-sarjassa. Kesäsuunnistus on kuitenkin edelleen vahvasti mukana menossa ja yritän pärjätä siinäkin mahdollisimman hyvin etenkin näin syksyllä. Pääpaino on kuitenkin talvessa ja sen vuoksi teen kompromisseja, jotka palvelevat hiihtosuunnistusta.

Kuinka harjoituskausi on lähtenyt käyntiin armeijan jälkeen?
Toukokuussa armeijan loputtua huilasin, kesäkuussa tein kesätöitä ja illalla kävin lenkillä. Heinäkuusta lähtien olen harjoitellut taas tiiviisti. Lahden urheilujoukot oli ehdottomasti paras ratkaisu armeijankäynnin kannalta. Meillä oli hyvä treeniporukka, sillä hiihtolajien edustajia oli useita.

Oletko muuttanut harjoittelussa jotakin nyt pääsarjaan siirryttäessä?
Pieniä muutoksia olen tehnyt harjoitteluun. Harjoitusmuodot ovat säilyneet samana, mutta harjoitukset olen tehnyt kovemmalla vaatimustasolla.

Olet nyt toisella aikuisten hisumaajoukkueen leirilläsi. Mikä on suurin ero junnuleirien ja aikuistenleirien välillä? Kestätkö menossa mukana?
Junnuleirillä itse olin mallina nuoremmille urheilijoille, nyt asetelma on päinvastoin eli itse yritän ottaa oppia vanhemmilta konkareilta. Harjoitukset aikuisten leirillä ovat vaativampia ja taitopuoli on enemmän esillä. Junnuleirit olivat paljon Vuokatissa, aikuistenleireillä maisemat vaihtuvat ja taitoa tulee sitäkin kautta enemmän. Hyvin olen kestänyt leirien harjoituksissa kyydissä, ei ole tullut shokkia, että kovaa mentäisiin.

Tiesitkö, että leireillä on aina mahdollisuuksien mukaan miesten ja naisten välinen kakkukisa. Millä kakulla aiot päihittää naistenjoukkueen?
Staffanin perinneresepti on luotettua tavaraa. (Paljastetaan lukijoille, että kyseessä on Jaloviinakakku.)

Aloitit opiskelun Lappeenrannan AMK:ssa konetekniikkalinjalla. Koetko opiskelupaikkakunnalle muuton haasteena vai mahdollisuutena?
Muutto oli helpompaa kuin etukäteen ajattelin. Kyllä koen sen mahdollisuutena. Uudet maisemat tuovat piristystä treeneihin.

Onko soluasunnon roolit jo jaettu seuratoverien kesken?
Eipä meillä mitään rooleja ole. Jokainen tulee ja menee miten tahtoo. Pyritään kyllä yhteislenkkejä tekemään.

Mitkä ovat ensikauden tavoitteesi?
Vaikea sanoa sijoitustavoitteita. Yritän nostaa omaa tasoani ja tietysti pyrin haastamaan maajoukkuekävijöitä talven kisoissa. Ylläksen maailmancup tulee niin aikaisin, että ei kerkeä omilla kisanäytöillä valintoihin vaikuttamaan. Se (Ylläksen MC) ei kuitenkaan ole kauden pääkilpailu.

tiistai 27. elokuuta 2013

Ski-O Weekends



Ski-O Weekend on jälleen taputeltu ja hiihtosuunnistuksen maajoukkueleiri Joensuussa polkaistaan käyntiin hetken päästä rullasuksisählyn merkeissä. Ai mikä ihmeen Ski-O Weekend? Päävalmentaja Eivind Tonna lanseerasi kaudelle 2013-2014 eri paikkakunnilla noin kerran kuussa tapahtuvan viikonloppuleirin, joissa harjoituksista vastuussa ovat urheilijat itse. Paikkakunta on siis määräytynyt sen mukaan, kuka on ottanut viikonlopun järjestysvastuulleen ja majoitukset yms. on jokainen hommannut itse. Nyt vetovastuussa ovat olleet pääasiassa maajoukkueurheilijat, mutta harjoitukset ovat olleet avoimia aivan kaikille! Harmittavan vähän esim. paikallisten seurojen junnut ovat treeneihin lähteneet mukaan, liekö syynä ennakkoluulot kesähisua kohtaan..?

Tänä kesänä toukokuussa Kuopiossa Sonja Mörsky veti tiukkaa rullahisua, pyöräsuunnistusta ja sprinttisuunnistusta. Heinäkuussa teknistä osaamista treenattiin Jyväskylässä Häkkisen Jannen ja Keuruulla Sonjan sekä Leppäsalmen Milkan järjestämällä leirillä. Elokuun 23.-26. päivä H-P Pukema teki Kouvolan seudulle haastavia rullahisutreenejä sekä vähän leppoisampia pyöräsuunnistustreenejä. Joku saattoi meidät Nuorten Jukolassa bongatakin paikalle saapuvaa yleisöä hämmentämässä… Syyskuun 27.-29. päivä kutsuu Turku ja Paimio.

Leiriohjelma on koostunut pääasiassa teknisistä treeneistä ja urheilijat ovat pyrkineet ottamaan uusista maisemista aina kaiken irti. Esim. päiväohjelma:
ap Rullahisu (parisprintti/yhteislähtö, 4 hajontalenkkiä putkeen/2xsprintti takaa-ajolähtönä)
ip MTB-O (pyöräsuunnistus omatoimisesti tai pienissä ryhmissä, jolloin eri reitinvalintoja on päässyt testaamaan/vertaamaan)

Monesti hiihtosuunnistajat saavat osakseen silmien pyörittelyä ja kommentteja ”eiks riitä et kesällä suunnistetaan ja talvella hiihdetään?” Vastaus on EI! Kesäajan hiihtosuunnistustreenit tarjoavat sellaista vauhdin hurmaa (ja kauhua) sekä teknistä osaamista ja kartanlukutekniikkaa, mitä hiihtosuunnistuksessa vaaditaan, mutta mitä kesäsuunnistuksesta ei saa.

Alla on linkki Kuopion ski-o weekendin koosteeseen. Kouvolasta materiaalia on todella reilusti, joten koostekin tulee olemaan hulppeampi! :)

Kouvolan ski-o weekend on ollut henkisesti raskas, sillä etenkin rullahisut on olleet todella vaativia ja treenitilanteet paineistettuja. Monella rupesi viimeisessä suhteellisen helpossa rullahisussa ajatus tökkimään sen verran pahasti, että viimeiset vedot jäivät tekemättä... Niinpä tuleva maajoukkueleiri sisältää enemmän perustreeniä  eikä karttaa ole edes joka lenkillä mukana. ;)


Leiriterveisin,
Anni ja Marjut